18 worden

Als je 18 wordt, verandert er veel in je leven. Je bent volwassen en vanaf nu ook eigen baas over je (geld)zaken. Daar komt wel wat geregel bij kijken, dus begin op tijd met voorbereiden en vraag een bekende je te helpen.

Een van de belangrijkste dingen om te regelen als je 18 wordt is een DigiD. Dit is een persoonlijke code waarmee je makkelijk en veilig inlogt om bijvoorbeeld studiefinanciering of een zorgverzekering te regelen. Vraag je gratis DigiD zo snel mogelijk aan op de website van DigiD.

Als je wil weten waar je allemaal nog meer aan moet denken als je 18 wordt, óf wanneer je meer uitleg wilt over bijvoorbeeld DigiD, kijk dan op de website van Kwikstart Bergen op Zoom. Hier staan alle belangrijke zaken voor je op een rijtje.

In Kwikstart vind je info over de rechten en plichten die je krijgt als je 18 wordt. Bijvoorbeeld op het gebied van de volgende onderwerpen: 

- Wonen: het huren van een eigen woning/kamer, het aanvragen van huurtoeslag en het inschrijven in de gemeente.

- Geldzaken: het aanvragen van een eigen bankrekening, hulp bij schulden of een laag inkomen.

- Werk: hulp bij het vinden van werk.

- School: info over studiefinanciering, studietoelage of de tegemoetkoming voor middelbare scholieren.

- Gezondheid en hulp: hulp en ondersteuning door bijvoorbeeld jongerenwerk of jeugdhulp.

- Verzekeren: het aanvragen van een zorgverzekering, zorgtoeslag en andere verzekeringen zoals een aansprakelijkheids- en inboedelverzekering.

DigiD

Website
www.digid.nl

Kwikstart Bergen op Zoom (18+)

Website
https://www.kwikstart.nl/gemeenten/bergenopzoom